Een ware Kick-off op Hemelvaartsdag

Het is Hemelvaartsdag als de Kick-off van de voorstelling ‘Ten Onder’ gepland is. De dag dat het project van start gaat en dat de regisseuse, actrices, technici, productieleider, dramaturge en decorontwerpster elkaar ontmoeten. En dat het concept gepresenteerd wordt, het decorontwerp getoond wordt en het script uitgedeeld word. Ik loop hier stage als productieassistente, een gloednieuwe ervaring. Best een mooie dag, Hemelvaartsdag, voor het thema van deze voorstelling.

De Kickoff wordt gehouden in het imposante gebouw waar zich ooit de oude Toneelschool bevond. Als ik er om 10:00 uur ‘s ochtends door de straten van Amsterdam naar toe fiets, vind ik het maar akelig stil. Albert Heijn is dicht, haastende fietsers zijn nergens te bekennen en hondjesuitlaters zijn spoorloos. Het is Hemelvaartsdag. De christenen vieren dat Jezus Christus naar de hemel is opgestegen. En de atheïsten vieren het vrolijk mee, zonder dat ze nog weten waar Hemelvaart voor staat, want het betekent… vrij!
Dauwtrappen is een ritueel dat bij Hemelvaartdag hoort. Het wordt ook wel dauwtrippen genoemd, maar dat roept bij mij totaal andere associaties op. Men ging hierbij zingend met blote voeten door het gras lopen, omdat men verwachtte dat dit een magische of genezende werking zou hebben. Een huidige vrije vertaling hiervan is het maken van een wandeling in de natuur. Of een nog vrijere interpretatie is dat van de festivalgangers die het ritueel van het zogenaamde Dauwpop (popfestival in Hellendoorn) hebben ingezet. Vandaar dat het zo stil is in de straten van Amsterdam!

Al met al is het een toepasselijke dag voor deze Kick-off.

Dit bericht werd geplaatst in Proces. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s